Det där jobbiga.

Det här med att vara gravid är ju inte bara guld och gröna skogar, som de flesta utav er redan vet. Men jag har ju ett bagage som faktiskt ”ställer till” det lite extra. Jag har ju varit med om sexuella övergrepp, och ganska så grovt sådant. Och det här med att vara gravid uppbådar ju en hel del känslor vad gäller kroppen, graviditeten, omgivningen och förlossningen. Ja, även tiden efter förlossningen finns i tankar och känslor.

Så idag besökte jag för första gången en psykolog som är specialiserad på att möta kvinnor i graviditet. Och det blev ett ganska så jobbigt, men väldigt positivt, möte. Det finns en hel del att prata om och hitta strategier kring, men det som kanske ligger mest i fokus är just förlossningen.

Nu blir detta ganska så privat, men jag tänker att alltid finns det någon som känner igen sig, kan dra nytta av eller få hjälp av det jag skriver. Så jag fortsätter.  För just förlossningen är något som kan oroa mig lite. Inte bara ur ett perspektiv där någon liten (helt underbart fantastisk) människa ska ur mig, utan även där en hel del människor ska beröra mig på ett sätt som för mig är rätt skrämmande.

När jag hade det som jobbigast, och även idag ibland, efter övergreppen så stängde jag helt sonika av. Det är svårt att förklara för någon som inte varit med om det förut. Men det är som om tid och rum försvinner och man sätter på det där höga ljudet som blir när stillbilden på tv4 visas (om ni förstår?). Nu är det säkerligen inte såhär för alla, men för mig är det så. Jag är liksom inte kvar i min kropp. Jag känner, tänker och hör ingenting. Det är bara som ett vaakum.

Så nu ska jag verkligen jobba på att det inte ska bli så under förlossningen. För det är något som jag verkligen vill vara hundra procent närvarande vid. MEN, det är ju så sjukt jobbigt att behöva ta vid allt detta igen.

Så idag har det verkligen varit en jobbig dag. Förutom att jag spydde tre gånger efter frukost (nope, än har illamåendet inte släppt), så har jag varit helt slutkörd och trött resten av dagen och mest velat lägga mig ner och gråta.

Men det kommer också att bli bättre, det är jag säker på. Och jag skulle göra det tusen gånger om för lilla blobbis skull. Any time. Oj, vad jag skulle göra det.

17 svar till “Det där jobbiga.

 1. Åh, så bra av dig att du tar tag i detta som du vet kan bli jobbigt! Bara det är halva lösningen, om inte mer! Jag antar att psykologen har mer att komma med än jag har. Jag kan tänka mig att man kan arbeta fram en plan när man som du tar tag i det här i god tid. Dels för att du ska klara av situationen, men också för att sjukvården ska kunna ta hand om dig på rätt sätt.

  • Precis! Vi ska arbeta fram en förlossningsplan tillsammans, där det finns tydliga instruktioner om hur jag vill bli behandlad och vad som är viktigt för mig. Precis som vid alla förlossningar. bara att den här måste alla, precis alla, läsa innan de kommer in till mig och innan de gör något med mig. Så jag tror att det kommer bli bra faktiskt. Även om det är jobbigt just nu.

 2. Vad modig du är som ta tag i det! Stor kram

 3. Vad bra att du tar tag i det!
  Jag tror alla människor funderar på hur förlossningen kommer att bli, oavsett om man har ett sådant bagage som du har eller ej. Tankarna finns alltid.
  Om du inte vill att någon ska ta på dig så skriv det i ett förlossningsbrev, nämn också att du har skäl för att inte vilja det. Du kan också där meddela om du inte vill ha praktikanter eller liknande med. Det är DIN kropp, DIN förlossning och DU har rätt att välja vilka som ska vara med och vem som ska få vara nära dig.
  KRAM!

  • Ja, visst finns det massor av tankar och även kanske rädslor kring en förlossning, även om man inte varit med om det jag varit med om. Vi ska börja skriva en förlossningsplan tillsammans, jag och psykologen, och sen kommer jag även att få träffa personal från förlossningen, se lokalerna och få reda på lite mer. Och när det väl är dags så kommer det finnas utförliga instruktioner om hur de får/inte får göra med mig och hur jag vill ha det. Så jag tänker att detta kommer nog att gå fint! Tack för att du skrev.

   Kram!

 4. Du är en klok människa! Och som Carola skriver…kom ihåg att du kan ställa krav! Kramar

  • Tack Malin! Ja, en av grejerna som vi går igenom är just det med vilka krav jag ska ställa på förlossningen, personal osv. Så jag tänker att detta kommer gå bra. Om än vara mycket nervöst, men gå bra! Kram!

 5. Jag tycker du är modig och gör helt rätt som tar tag i det, även om det utifrån sett verkar skitjobbigt! Heja dig. Tänker på dig.

 6. Tufft för dig :-(! Himla tur att man faktiskt kan få bestämma en hel massa själv. Hoppas att ni kommer fram till en bra lösning som gör att det kommer kännas så bra som möjligt för dig under graviditet och förlossning.

  Kram!

  • Ja, det är verkligen himla bra! Och som det känns just nu så är det faktiskt väldigt tillmötesgående och förstående med. Det känns bra. Så att det kan bli så bra som möjligt!

   Kram

 7. Oh, förstår exakt vad du känner! Jag tyckte också att den biten var jobbig när jag var gravid och tänkte mycket på övergreppen och oroade mig lite grann hur det kommer att bli under förlossningen. Pratade till och med om det med min f.d. terapeut. Modigt av dig att du tar tag i det! Jag är övertygad om att det kommer att gå bra för dig också! Om du skulle vilja bolla några tankar med någon som har varit med om samma sak kan du gärna höra av dig!
  Styrkekramar till dig!
  Dorota

  • Skönt med någon mer som förstår. Även om det inte känns bra, förstås. Jag kanske hör av mig. Det är nog inte omöjligt. För jag tycker det finns otroligt dåligt med information inom ämnet. Det är mest bara konstateranden, att ”om man varit med om …. så kan en förlossning vara psykiskt påfrestande”… öh, ja! Men vad kan jag göra? Och vad har andra gjort? Nja, lite klent med info finns det. Tack Dorota!

   Kramar!

 8. Ja, så är det tyvärr. Det är något man inte pratar om bara så där. Jag hade inte heller fått reda på det om jag inte hade praktik på spädbarnsenheten i höstas. Jag var så glad för den praktiken när jag själv var gravid och fick höra att det finns hjälp att få om man har den typen av erfarenheter. Det är jättebra att det finns en psykolog (bl.a.) för gravida kvinnor som är oroliga för förlossningen och har en del i sitt bagage. Det är inget sånt man direkt tar upp med sin barnmorska… tyvärr….

  Tveka inte om det är något! Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s